pawelthecook
pawelthecook
pawelthecook
pawelthecook
POWRÓT
Zdjęcie potrawy

„To było w pierwszym roku mojej działalności prywatnego kucharza. Pamiętam jak dziś, kiedy przed snem sprawdziłem skrzynkę mailową. *Masz Wiadomość (1)* Jeden z gości na przyjęciu, gdzie gotowałem zaproponował mi wyjazd do Włoch (oczywiście w roli prywatnego kucharza), gdzie chciał spędzić czas z rodziną. Dziś mamy za sobą dwa takie wyjazdy, jeszcze więcej zleceń i wcale nie zapowiada się to na koniec! Niewątpliwie są to jedne z piękniejszych historii mojego zawodu.”

Carbonara

Carbonara

SKŁADNIKI

100g pancetty (lub guanciale)
140g makaronu rigatoni
50g białego wytrawnego wina
natka pietruszki

Sos

30g pecorino romano
30g grana padano
2 żółtka
2 krople oliwy truflowej
świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Na suchej, szerokiej patelni wytapiamy na małym ogniu kawałki pokrojonej pancetty. Smażymy kawałki mięsa we własnym tłuszczu do uzyskania złoto brązowej barwy a one same będą idealnie chrupiące. Następnie przekładamy mięso na sitko podkładając pod nie miskę.

Na tę samą patelnię wlewamy wino i redukujemy. Kwasowość wina przełamie całe danie, które samo w sobie jest mdłe.

W osobnej misce wymieszaj 2 żółtka (nie muszą być bardzo dokładnie oddzielone od białek), starte sery pecorino romano i grana padano. Jeśli lubicie intensywne, owcze sery, możecie dać więcej pecorino zachowując proporcje serów w przepisie. Jeśli chcecie łagodniejszą odmianę dania, użyjcie więcej grana padano na podobnej zasadzie. Dodajcie również świeżo zmielony pieprz według uznania oraz 2-3 krople oliwy truflowej dla podbicia smaku. Możecie pominąć ten produkt. Dodajcie również połowę przestudzonego tłuszczy spod pancetty i wymieszaj.

Na rozgrzaną patelnię dodaj ugotowany makaron al dente. Wybieraj makaron, który ma matową, porowatą powierzchnię. Unikaj intensywnie żółtych, jednolitych i gładkich makaronów. Dodaj również chochlę wody spod makaronu (zawiera sporo skrobi, która zagęści sos. Dodaj kawałki pancetty (zachowaj kilka kawałków do dekoracji) oraz sos. Zdejmij patelnię z ognia i mieszaj energicznie całość do uzyskania pożądanej, jednolitej konsystencji.

Nałóż makaron na głęboki talerz, ułóż na górzę kawałki pancetty i udekoruj odrobiną posiekanej pietruszki.

Strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić jak najwyższą jakość świadczonych usług. Korzystając z niej, wyrażają Państwo zgodę na zapisanie tych plików w urządzeniu.
Ustawienia cookies można w każdej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. Sprawdź politykę cookies.